dijous, 9 de juliol del 2020

Avui, de pebrots i fajols!

Bon dia!

Seguim amb el degoteig de fruits de l'estiu. Aquesta setmana, el pebrot dolç italià. Ideal per fregir, guisar, rostir i farcir. Recordo una recepta que em va explicar una clienta del mercat de Palamós fa més de 10 anys: pebrot farcit de truita de patates (evidentment, no apta per a vegans). Entren pels ulls i estan boníssims. Tot i que és una recepte ben senzilla, he trobat que ho expliquen molt bé al web receptes.cat. Si no els heu tastat, atreviu-vos, de ben segur que us agradaran.

També s'acosta l'hora de tastar melons i síndries. Probablement la setmana vinent ja us en podrem oferir. Sobretot els melons, que enguany no van tan endarrerits com les síndries. De fet, ja n'hem tastat un parell... ja dolcegen, però encara hem d'esperar uns dies per gaudir-los de debò.

D'altra banda, hem decidit, de moment, no continuar oferint-vos el fajol. Tenim dificultats per trobar-ne de proper i a punt per consumir. El fajol és un gra vestit que cal despullar per tal de poder-lo consumir. Si més no en alimentació humana. Igual que l'arròs, l'espelta o la civada, entre d'altres, els grans estan recoberts per unes cutícules (les glumes) adherides a la llavor, que cal traure perquè la puguem digerir. Quan es fa farina amb aquests llavors, és fàcil separar aquestes glumes amb una passada pel sedàs. En canvi, la cosa es complica quan parlem de despullar el gra sencer. Per fer-ho cal maquinària específica. La de l'arròs, de maquinària, per exemple, no serveix per al fajol. El fet és que després d'anar investigant sobre el tema, sembla ser que la major part, o potser tot el gra de fajol que es comercialitza per a consum en gra, ve de la Xina, on es consumeix tradicionalment així. Moltes empreses el compren a l'engròs i l'envasen a casa nostra, amb la qual cosa aconsegueixen certificar-ho sota l'indicatiu de producció ecològica europea. Caldria que aquestes empreses indiquessin l'origen del producte, però sovint, com hem pogut comprovar, no hi fan cap referència a les seves etiquetes.Tot plegat un estrany joc al qual no volem jugar. Vam començar amb el fajol perquè creiem que és un producte excel·lent per incorporar a les nostres dietes, però ens sembla absurd oferir un gra fet a milers de quilòmetres quan tradicionalment s'ha conreat i es conrea a casa nostra. Apa, quantes giragonses, heu entès alguna cosa?

Per acabar, recordeu que ja comencen les activitats d'estiu a casa nostra. Dijous vinent (16/07), la terra agombolada, diumenge 26 el taller de cistelleria"Teixim vim" i cada dissabte a partir del dia 18/07,  un tomb pels conreus que hem anomenat "Volta l'horta". Ah! I per a les famílies amb mainada, a partir del divendres que ve un taller de les joguines sonores d'abans, amb el "Fem sonar la natura". Per a més informació contacteu amb la Mireia per telèfon (667985872) i pel correu electrònic (mireia@parcagroecologic.com).

Salut i bons aliments!

Enric
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada