dijous, 11 de desembre del 2025

Últimes cistelles de l'any! Però no pas els mercats..

Bon dia a tothom,

Avui us escrivim ben esgotats després de moltes hores dedicades a un cultiu que dona un dels fruits que més us agrada: la maduixa. Aquesta magnífica història comença cap a octubre - ara ja fa dos mesos ben bons - quan vam dedicar-nos a collir tots els “fillols” de les nostres maduixeres per tal de fer-los créixer en safata i replantar-los en una altra feixa. Això ho hem fet perquè és la varietat que més ens agrada i no volem perdre-la, d’aquesta manera mantenim la nostra pròpia maduixa que fa més de 5 anys que produïm.  
L'any passat aquesta tasca es va veure interrompuda per culpa de les pluges i això va fer que decidíssim no fer una nova plantada de la nostra varietat i comprar planter de la varietat Garriguella amb la que vam dur a terme l’experiment del compost com ja vam explicar-vos a l'entrada del blog de la primavera passada. Aquest any ho hem pogut fer abans d'anar-nos-en de vacances, ja que aquesta sequera hivernal ens està permetent fer tota aquesta feina.

Els últims anys hem tingut una càrrega forta de la mosca d'ala tacada (Drosophila Suzukii), que ens estava escurçant la temporada de collita, així com minvant la qualitat del producte. Per tal d’intentar despistar la mosca, hem reubicat les nostres maduixeres fent-les entrar a les rotacions que any rere any fem amb els nostres cultius. A més a més, una de les activitats que més feina ens portava era el desherbat, tot i tenir una malla antiherba gruixuda i fosca, espècies com la corretjola (Convolvulus arvensis L.) semblava que no tinguessin aturador per molt que les intentéssim arrencar d’arrel. 

És per això que provem d’innovar! (o morir en l’intent) utilitzant biofilm i mànega gota a gota de tal manera que a partir d’enguany el cultiu de la maduixera passarà a ser anual en comptes de bi- o tri-anual com ha estat el cas fins a l’actualitat. Si ens equivoquem… com diuen els avis, rectificarem que és de savis. 

La F5, amb les maduixeres i les carxoferes

Aquest matí donarem un cop d’ull a la nostra escarola de fulla ampla, les xicoines, per veure si us en podem servir alguna abans de vacances - Primer recordatori!. Pels fans de les xatonades no patiu que tornant del nostre descans d’hivern les tindreu a punt ben segur! 

De sorpreses al Parc n’anem ben servits, i la més sonada d’aquesta setmana ha sigut quan ens ha arribat una trucada d’un dia per l’altre per dir-nos que volen venir de rtve per fer-nos un petit reportatge pel programa “Aquí la terra”. No us imagineu un 30 minuts, però quan surti a la llum ja us avisarem perquè pugueu gaudir i riure amb nosaltres de com de mal actors arribem a ser. La nostra naturalitat pagesa es fa difícil de contenir davant els focus i les càmeres. 


Per anar encarant la recta final, volem reiterar i recordar que aquesta setmana seran les últimes cistelles de l’any. Per consegüent, última botiga. Els últims mercats tant de Palamós com de Torroella els farem dissabte 20 i dilluns 22. Però no patiu que tenim una novetat que torna per endolcir-vos l’enyorança mentre nosaltres agafem forces per encarar la temporada 2026. Aquesta setmana trobareu al catàleg la figa seca de la Cooperativa Agroecològica de Muntanya de Jarandilla de la Vera.

Bona setmana, salut i bons aliments!

Albert, Riu i Laia
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada