dijous, 26 de novembre del 2020

Les primeres glaçades

La nit de divendres a dissabte, sense previ avís, alberginieres, pebroteres, tomateres i mongeteres van traspassar. No van poder resistir els tots just -0,2ºC que van acompanyar aquella nit i les dues següents. Aquesta setmana encara us n'hem pogut servir els fruits perquè no van sucumbir, però estant la planta com està, ja ens en podem acomiadar fins l'any vinent. Ja passen aquestes coses. No ens podem queixar en absolut: la setmana vinent ja som al desembre!

Quan la temperatura baixa per sota de 0ºC, diem que ha glaçat. Sovint utilitzem els termes glaçada, gelada i gebrada per definir el mateix fenomen. En realitat cadascuna d'aquestes paraules designen fets diferents. La glaçada fa referència exclusivament a la temperatura, mentre que els termes gelada i gebrada ho fan en referència a la forma en què se solidifica l'aigua de la rosada quan glaça. Si hi ha boira, és a dir aigua líquida en suspensió, i la temperatura baixa per sota de 0ºC, l'aigua cristal·litza i es forma el gebre. Llavors diem que ha gebrat. Quan no hi ha boira, l'aigua de la rosada es glaça sobre les plantes. Llavors diem que ha gelat.

Parlant del temps, aquesta llevantada que ens està visitant sembla més modesta que les que ens van acompanyar la darrera tardor i hivern. De moment només han caigut 14 mm. Avui i demà la previsió indica que la pluja seguirà caient. Esperem que l'aigua no s'embassi gaire i que la terra sigui capaç de beure-se-la sense ennuegar-se. 

Els espinacs són els millors indicadors de l'excés d'aigua. De seguida que hi ha condicions d'asfíxia al sòl comencen a groguejar i molt ràpidament es podreixen. Enguany, després de l'experiència de l'any passat, els hem plantat en crestalls tan alts com ens ha estat possible de fer amb la maquinària de què disposem. Si tot i així no resisteixen les envestides dels temporals, haurem de plantejar-nos comprar una encrestalladora més ferma. Aquests antics aiguamolls que conreem, a la primera de canvi i com és lògic, es deleixen per retornar a ser el que eren.

Molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada