dijous, 29 d’agost del 2019

Fascinants cuques de llum

Bon dia!

No sé si us n'heu adonat durant aquestes nits d'estiu de la presència d'unes cuques de llum voladores. És un espectacle, sorprenent i inquietant el primer moment, voltar de nit pels camps i anar veient les llumetes intermitents d'aquests insectes. Ja ho és força, d'espectacular, veure les fascinants cuques luminescents de tota la vida, arran de terra... Sembla ser que ja l'any passat se'n van identificar els primers exemplars voladors a casa nostra. Es tracta, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, d'una espècie originària de l'Amèrica Central i que, diuen, corre el risc de desplaçar la cuca de llum autòctona. La veritat és que aquest any nosaltres n'hem vist moltes de totes dues menes. Més que cap altre any. Vés a saber, potser col·laboren unes amb les altres... potser tant hi fa, per cadascuna, que hi siguin les altres... La complexitat de la natura se'ns escapa, per molt que intentem desxifrar-la. Us passo una imatge d'una cuca de llum "autòctona" que vam raptar momentàniament abans d'ahir per ensenyar als nens de casa.


Al camp continuem justejant de tomates. La bona notícia és que les tomateres que vam plantar al juliol estan molt maques i ben carregades amb unes floracions espectaculars. Pinta que, si no hi ha cap cosa que ho estronqui (creuem els dits), podem tenir tomates ben bé fins al novembre.
Els conreus de tardor-hivern que vam plantar fa tres setmanes estan creixent a molt bon ritme i és molt probable que en un mes, o fins i tot abans, us puguem oferir col-raves, espinacs, les primeres cols i alguns bròquils. Però poc a poc, que parlar massa té els seus riscos.

Canviant de tema, aquesta setmana vam tenir alguns problemes de "subministrament" i dimecres no ens van arribar els plàtans, les prunes morades i els préssecs vermells, déu-n'hi-do! Em sap greu que hagi anat així. Durant aquesta època de l'any els pagesos que fem fruita o horta anem bojos i, a hores d'ara, cansats del que arrosseguem de l'estiu. No va ser cosa nostra ni això serveix d'excusa, però ajuda a comprendre que aquestes coses puguin passar.

Ja hi som! Es comença a fer de dia i hi ha un munt de coses a collir. Entre les que ja són collides com ara les cebes o les patates i les que cal arrabassar com les pastanagues i les remolatxes, exactament 27 productes diferents tenim a la taula de collites d'avui. No és poca cosa...

Enric
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada