dijous, 27 de juny del 2024

Més de mil micelis

Bon dia a tothom!

Avui volem començar l'escrit dient que a partir de la setmana vinent l'horari de botiga passarà a ser de 17:00h a 20:00h. Aquest anunci també serveix per avisar que el dissabte dia 6 de Juliol tornem a obrir la botiga en el mateix horari.
Sí noi sí, semblava que no volia arrencar aquest estiu, però finalment ho ha aconseguit.

En els camps tot comença a agafar empenta: mongeteres en plena producció, tomàquets que comencen a omplir caixes, carabasseres que monopolitzen espais i síndries de la mida d'una pilota d'handbol que ja treuen el circell d'entre les fulles.

Però si mirem una mica enrere no tot són tantes alegries. Enguany l'anormal, però lògica primavera que hem passat al Parc, no tan sols ha deixat una immesurable població de plantes silvestres, sinó que els fongs, i no pas els comestibles, estan intentant fer-se els amos i senyors de l'indret. La constant humitat, una temperatura temperada i l'absència d'algun període de tramuntana, ha causat que cultius com la patata o la ceba hagin tingut grans dificultats per tirar endavant. La causa principal el "Midiu". Aquesta malaltia, enamorada de la humitat, ha fixat la vista en els conreus esmentats anteriorment. La ràpida detecció, juntament amb la incansable força per combatre'ls, ha ajudat si més no a què no perdem el cultiu. Ara només toca encreuar els dits o pregar a qui s'escaigui perquè hi hagi una mínima collita.
Roya blanca, oïdi, podridures del coll, han estat els noms dels diferents fongs que han omplert la finca d'espores i micelis els passats mesos.
Però tranquils, no us penseu pas que l'equip del Parc ens quedarem amb els braços plegats. Estem duent a terme una planta monumental de moniato per a tots els gustos, per si de cas fes falta suplir el buit que pot deixar la patata en els nostres àpats. Per altra banda, també ho estem complementant amb altres sembres i plantes, que ja us anirem esmentant més endavant. És millor no avançar esdeveniments."Pagès prudent, sobreviu fàcilment", i com diuen últimament pels camps: "Si rima, és cert".

 

Bona setmana, salut i bons aliments!

Albert i Laia
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga
 

dijous, 20 de juny del 2024

Va de bosses!

Bon dia!

La primavera d'enguany, potser més "normal" que les darreres, ens està donant feina de desherbar i ha fet que se'ns endarrerissin molt algunes tasques, com ara les sembres. Conreus com els cacauets o la xufla, que no considerem bàsics, tot just els acabem de sembrar aquesta mateixa setmana quan usualment els fèiem la primera de maig. Des de fora pot semblar que la feina al camp és sempre igual i monòtona. Res més lluny de la realitat: cada any és un nou repte. No només pels factors incontrolables (ventades, calamarsades, humitats, sequeres, etc), sinó també per la incorporació contínua de noves tècniques que facilitin el maneig o la millora de la qualitat o el rendiment d'alguns conreus, i per la introducció d'espècies o varietats diferents als que estem acostumats. A tall d'exemple, aquesta primavera estem fent proves amb varietats de meló de secà i meló cantalup, amb carbasses cabell d'àngel i carbasses grosses, amb pebrots del Padrón i bitxos... fins i tot hem sembrat sèsam! Qui s'avorreix al camp és perquè vol.

Avui, però, la cosa va de bosses. D'una banda tornem a oferir-vos bosses de les que vam dissenyar i confeccionar amb la gent de La Divina d'Albons. Són de cotó ecològic certificat, pensades per anar a comprar verdures sense haver d'utilitzar-ne d'un sol ús. En tenim de tres mides diferents, que trobareu especificades al catàleg. I a nivell de disseny, hi trobareu un cal·ligrama fet a partir d'una estrofa de La Farandola, una cançó popular de L'Escala, que diu:

"Ballarem la farandola
amb una mata d'escarola.
Ballarem la farandola
amb una mata d'enciam"

 Bossa de tela 

D'altra banda, fruit d'una nova coneixença, hem descobert les bosses de Serva. També fetes amb cotó ecològic produït a Andalusia, i confeccionades a La Garrotxa. En aquest cas les bosses estan dissenyades per tal que les verdures es conservin per molt de temps i en les millor condicions, dins la nevera. L'Aina Virgili va posar en marxa aquest projecte fa uns anys, però actualment no el manté actiu.  Si les voleu provar feu-ho aviat, ja en queden ben poques.

Bossa Serva 33x30cm 

Aquí teniu l'enllaç a un vídeo on ens explica com utilitzar-les.

Per acabar, fer-vos saber que tornem a ser punt de recollida dels productes de Llavora. Heu de fer-los la comanda directament a ells i indicar, en el moment d'efectuar-la, que la passareu a recollir al Parc Agroecològic.

Bona setmana, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

dijous, 13 de juny del 2024

Escac i mat a doble reina

Bon dia a tothom!!

Estar aquests dies a la nostra pell ha estat divertit, per no dir complicat. Però no podem ni imaginar el cacau mental que deuen haver tingut els meteoròlegs per poder donar una previsió encertada o fiable amb les ximpleries que està fent el temps actual. Tenint en compte que ha caigut neu a principis de juny als Pirineus, cada vegada creiem més factible veure un be negre amb potes rosses.

Al Parc aquesta disbauxa climatològica representada amb precipitacions cada quinze minuts, ha provocat que sorgeixin herbes de sota les pedres, literalment. Aquesta situació ha representat un no parar d'arrancar, escatar o calçar gran part de la finca, per tal procurar que no és "desmadri" la situació, podent eliminar les plantes silvestres abans que s'espiguin i escampin més llavors. No ha estat la millor setmana per la Riu i en Jesús, dos nous pencaires que s'han incorporat al grup, ja que s'han estrenat en una de les setmanes més dures que portem de primavera.

Ahir dijous, durant una altra sessió de desherbat frenètic, ens va semblar sentir una veu que deia: "Déu salve a la reina". Primerament, no ho vam entendre, però tot seguit vam lligar caps. Estàvem duent a terme la poda de l'escarxofa, deixant per finalitzat un dels períodes més productius que recordem. L'altra coronada d'aquesta primavera, la maduixa, sembla que no vol abdicar tot i començar a fer clar símptomes de catúfols. Això vol dir que s'han acabat aquelles carretades de maduixes per tot arreu i ens haurem de carregar de paciència, perquè encara que molts de vosaltres penseu que podreu trobar consol en els pecíols de les cireres, ni les condicions meteorològiques ni la suzukii s'han portat bé amb la gent d'Ecoprox. Per poder passar una mica millor aquest mal tràngol i l'agonia fins a poder tastar les nostres síndries, ja estem en contacte amb productors de pinyol. Ens veiem en els punts de venda habituals!


                           
                                 Les carxoferes velles començant la nova pila de matèria seca.

 

Bona setmana, salut i bons aliments!

Albert i Laia
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga