Us vam comentar fa unes setmanes que teníem en ment incorporar algunes novetats al nostre projecte. Doncs bé, a partir d'avui afegim més productes secs a granel en el nostre catàleg: arrossos i pasta seca.
Que ens ha portat a fer-ho?
Avui dia és bastant fàcil trobar aliments ecològics envasats. Si bé abans calia anar a botigues especialitzades, ara, com ja sabeu, molts productes ja es poden trobar pràcticament a tots els supermercats. I segur que cada cop això anirà a més: hi ha una demanda i tota la cadena d'intermediaris s'afanya en cobrir-la.
Però, d'on són aquests productes?
Se suposa, ja que estan certificats, que compleixen una normativa vigent, però, coneixem prou la normativa per saber de que estem parlant? La normativa és conjunt de normes que marquen una manera de fer i unes limitacions en l'aspecte tècnic.
Però, es respecten els drets laborals de les persones que hi treballen? Es té en compte la petjada ecològica, és a dir la quantitat de CO2 que produeixen aquests productes fins arribar a qui els consumeix? Sabem a quines mans van a parar els diners del que comprem?
Aquestes i moltes altres qüestions queden en l'aire. No tenim prou informació en mirar una etiqueta. Probablement hi haurà empreses que fins i tot la ometen deliberadament.
Un exemple sobre com estem de confosos en aquest aspecte. A casa nostra el CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) és l'organisme que certifica que un producte compleix amb la normativa vigent. Si un producte està emparat pel CCPAE pot portar un logo identificatiu que fa que el consumidor sàpiga que allò compleix la normativa. I així és. Però,quan veiem un producte amb aquest logo és fàcil caure en el parany que aquell producte està produït a casa nostra mentre que, malauradament, la realitat és que la gran majoria de productes envasats estan comprats a l'engròs en mercats internacionals i simplement envasats en paquets petits per empreses instal·lades en territori català.
Doncs aquestes són les principals raons per les que anem augmentant la nostra oferta amb productes que sabem d'on venen i com estan produïts. És més, no només ho sabem nosaltres sinó que, si voleu, vosaltres podeu saber-ho tant bé com nosaltres ja que sempre us podeu posar en contacte amb qui els produeix.
L'arròs i la pasta són de Riet vell, pioners de la producció ecològica d'arròs al nostre país.
Bona setmana i molta sort!
dijous, 29 de gener del 2015
dijous, 22 de gener del 2015
Tenim Oli nou!
Sí, com cada any us oferim garrafes d'oli ecològic. Els darrers any us n'havíem ofert de Bioiris, de la finca d'un dels companys de la Xarxa de pagesos agroecològics de Catalunya, enguany la collita l'han tinguda molt dolenta i això ens ha portat a recuperar el nostre contacte amb la cooperativa d'Ulldemolins, una de les iniciatives pioneres en oli ecològic del nostre país.
El Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya descriu l'oli de la LLena amb aquestes paraules:
Sabor fruitat intens de tipus verd, amarg i picant en boca (sense ser desagradable). Tot i que té un cert nivell de dolçor, queda amagat per l'astringència i l'amargor que presenta. Aromes secundàries de tipus verd (herba molt clara, però també carxofa i ametlló, amb tocs de tomàquet i plàtan verd). La sensació global és d'un oli molt intens, però una mica "dur" en boca.
Val la pena destacar-ne la intensitat i riquesa del fruitat, que explica les clares connotacions vegetals que presenta en boca.
Doncs aquesta és la novetat més important de la setmana. Si tot va bé la setmana vinent incorporarem més productes al nostre oferiment.
Que vagi molt bé la setmana!
Enric i M.Rosa
El Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya descriu l'oli de la LLena amb aquestes paraules:
Sabor fruitat intens de tipus verd, amarg i picant en boca (sense ser desagradable). Tot i que té un cert nivell de dolçor, queda amagat per l'astringència i l'amargor que presenta. Aromes secundàries de tipus verd (herba molt clara, però també carxofa i ametlló, amb tocs de tomàquet i plàtan verd). La sensació global és d'un oli molt intens, però una mica "dur" en boca.
Val la pena destacar-ne la intensitat i riquesa del fruitat, que explica les clares connotacions vegetals que presenta en boca.
Doncs aquesta és la novetat més important de la setmana. Si tot va bé la setmana vinent incorporarem més productes al nostre oferiment.
Que vagi molt bé la setmana!
Enric i M.Rosa
divendres, 16 de gener del 2015
Ja tornem a ser-hi !
Després d'unes setmanes allunyats de l'hort i les tribulacions diàries de les feines del camp, ja tornem a remenar la terra, collir i anar preparant per la primavera, ... que a estones ja sembla que sigui aquí.
Durant aquest dies hem anat madurant algunes idees per continuar renovant-nos, o reiinventant-nos, com es diu ara. Al llarg de les properes setmanes ja us anirem explicant el què, a mida que les anem posant a lloc i en marxa.
Habitualment aquesta època de l'any no és gaire abundant en quan a varietat en els hort. A més ja recordareu que va caure molta aigua durant la tardor i això va fer que es malmetessin moltes coses. Tot i així penso que encara us podem oferir prou varietat per no avorrir-vos en els vostres àpats.
La novetat d'aquesta setmana és que, per un acord de grup amb els altres pagesos amb els que treballem, alguns preus dels nostres productes han pujat lleugerament. Tot i la reticència que sempre hem tingut a modificar els preus, ja que estem vivint moments molt incerts, el cert és que la majoria no els hem modificat pràcticament des de que vam començar a treballar plegats a mitjans del 2007. L'any 2010, per un acord més global amb pagesos d'arreu de Catalunya (La Xarxeta), alguns van variar a l'alça i altres a la baixa. D'això fa cinc anys i el preu de tot el que necessitem per produir (llavors, adobs, maquinària, reparacions, electricitat,...) ha anat pujant substancialment (excepte el gas-oil en els darrers mesos ... ves a saber que passarà al final), de manera que el que esperem és que la pujada compensi l'increment de les despeses i a vosaltres no us sigui una càrrega ja que les variacions no són gran cosa.
I res, per tal que el correu d'avui no quedi tan "soso", us adjunto una imatge de la visita al "Museu del campo" a Lanzarote. És un molí de tracció animal per fer el famós "gofio" de les illes canàries.
Fins aviat.
Enric i M.Rosa
Durant aquest dies hem anat madurant algunes idees per continuar renovant-nos, o reiinventant-nos, com es diu ara. Al llarg de les properes setmanes ja us anirem explicant el què, a mida que les anem posant a lloc i en marxa.
Habitualment aquesta època de l'any no és gaire abundant en quan a varietat en els hort. A més ja recordareu que va caure molta aigua durant la tardor i això va fer que es malmetessin moltes coses. Tot i així penso que encara us podem oferir prou varietat per no avorrir-vos en els vostres àpats.
La novetat d'aquesta setmana és que, per un acord de grup amb els altres pagesos amb els que treballem, alguns preus dels nostres productes han pujat lleugerament. Tot i la reticència que sempre hem tingut a modificar els preus, ja que estem vivint moments molt incerts, el cert és que la majoria no els hem modificat pràcticament des de que vam començar a treballar plegats a mitjans del 2007. L'any 2010, per un acord més global amb pagesos d'arreu de Catalunya (La Xarxeta), alguns van variar a l'alça i altres a la baixa. D'això fa cinc anys i el preu de tot el que necessitem per produir (llavors, adobs, maquinària, reparacions, electricitat,...) ha anat pujant substancialment (excepte el gas-oil en els darrers mesos ... ves a saber que passarà al final), de manera que el que esperem és que la pujada compensi l'increment de les despeses i a vosaltres no us sigui una càrrega ja que les variacions no són gran cosa.
I res, per tal que el correu d'avui no quedi tan "soso", us adjunto una imatge de la visita al "Museu del campo" a Lanzarote. És un molí de tracció animal per fer el famós "gofio" de les illes canàries.
Fins aviat.
Enric i M.Rosa
dijous, 18 de desembre del 2014
Atenció, la setmana vinent serà dimarts!
Breument ...
Primer de tot no volem oblidar dir-vos que la setmana vinent el repartiment el farem dimarts 23 en comptes de dimecres 24.
Segon, encara que em repeteixi més que l'all, que dimarts vinent serà la darrera servida d'aquest any i que comencem de nou a servir el dia 21 de gener. Tot i que si algú ens troba molt a faltar ;-) , també podeu venir el dissabte 17 de gener al mercat de Palamós.
Tercer, donar-vos les gràcies per haver continuat amb nosaltres aquest any malgrat tots els entrebancs que ens hem anat trobant. Seguim estant aquí, a més de per tossuts, perquè vosaltres seguiu estant al nostre costat.
I quart i últim: desitjar-vos bones festes, si les teniu, i un Immillorable any 2015!
Una abraçada i ............... fins l'any que ve.
Enric i M.Rosa
Primer de tot no volem oblidar dir-vos que la setmana vinent el repartiment el farem dimarts 23 en comptes de dimecres 24.
Segon, encara que em repeteixi més que l'all, que dimarts vinent serà la darrera servida d'aquest any i que comencem de nou a servir el dia 21 de gener. Tot i que si algú ens troba molt a faltar ;-) , també podeu venir el dissabte 17 de gener al mercat de Palamós.
Tercer, donar-vos les gràcies per haver continuat amb nosaltres aquest any malgrat tots els entrebancs que ens hem anat trobant. Seguim estant aquí, a més de per tossuts, perquè vosaltres seguiu estant al nostre costat.
I quart i últim: desitjar-vos bones festes, si les teniu, i un Immillorable any 2015!
Una abraçada i ............... fins l'any que ve.
Enric i M.Rosa
dijous, 11 de desembre del 2014
Consells dietètics i altres coses del dia a dia
En Pep i la Luz són uns cistellaires nostres que, juntament amb un equip de diversos professionals vinculats a l'alimentació, estan posant en marxa un servei d'assessorament bionutricional online. Tot i que encara no és plenament operatiu, podeu consulta ja el seu web i subscriure-us per tal de poder gaudir d'una primera consulta gratuïta i de consells periòdics interessants sobre com millorar la nostra alimentació. Si en voleu saber més podeu entrar a http://www.tudietaterapeutica.com/.
D'altra banda, i com podeu suposar, la visita de la senyora tramuntana dimarts passat va deixar la seva empremta al pas per tots els camps d'horta de la comarca i, de fet, de bona part del país. En Raimon deia que al meu país la pluja no sap ploure, que hauríem de dir de la tramuntana? No sé si dir que no sap bufar o que en sap massa de fe-ho! En fi, contra el elements res a fer. Aixoplugar-se i, tot seguit, "endavant les atxes!".
Es van esborrant dels camp, ajudades per les ventades i la baixada de les temperatures, les relíquies que encara quedaven de l'estiu. Hem donat de baixa els pebrots d'escalivar del nostre catàleg i els pebrots italians tenen els dies ben contats. Esperem que arribin a la setmana vinent però no posaríem la mà al foc. De totes maneres incorporem una novetat al llistat de verdures: ja tenim els canonges a punt de caramel.
Poques coses més. Malgrat el vent els camps segueixen encara massa molls per poder treballar-hi. Aquests dies hem estat treballant sobretot a nivell informàtic i de reunions amb els altres pagesos del nostre grup local de "La xarxeta" per tal de poder afrontar els canvis i reptes que ens esperen en les properes temporades i que ja us hem anat explicant. Si som capaços d'afrontar-los amb èxit, canviaran substancialment les nostres vides i fins i tot, esperem, potser podrem donar un cop de mà a altres pagesos que estan en situacions similars.
I per acabar no us oblideu que si ens heu encarregat torrons us els servirem juntament en la vostra comanda
aquesta setmana.
Les dues properes servides que farem abans de començar les vacances seran el dimecres 17 i el dimarts 23 d'aquest mes.
Fins aviat.
Enric i M.Rosa
D'altra banda, i com podeu suposar, la visita de la senyora tramuntana dimarts passat va deixar la seva empremta al pas per tots els camps d'horta de la comarca i, de fet, de bona part del país. En Raimon deia que al meu país la pluja no sap ploure, que hauríem de dir de la tramuntana? No sé si dir que no sap bufar o que en sap massa de fe-ho! En fi, contra el elements res a fer. Aixoplugar-se i, tot seguit, "endavant les atxes!".
Es van esborrant dels camp, ajudades per les ventades i la baixada de les temperatures, les relíquies que encara quedaven de l'estiu. Hem donat de baixa els pebrots d'escalivar del nostre catàleg i els pebrots italians tenen els dies ben contats. Esperem que arribin a la setmana vinent però no posaríem la mà al foc. De totes maneres incorporem una novetat al llistat de verdures: ja tenim els canonges a punt de caramel.
Poques coses més. Malgrat el vent els camps segueixen encara massa molls per poder treballar-hi. Aquests dies hem estat treballant sobretot a nivell informàtic i de reunions amb els altres pagesos del nostre grup local de "La xarxeta" per tal de poder afrontar els canvis i reptes que ens esperen en les properes temporades i que ja us hem anat explicant. Si som capaços d'afrontar-los amb èxit, canviaran substancialment les nostres vides i fins i tot, esperem, potser podrem donar un cop de mà a altres pagesos que estan en situacions similars.
I per acabar no us oblideu que si ens heu encarregat torrons us els servirem juntament en la vostra comanda
aquesta setmana.
Les dues properes servides que farem abans de començar les vacances seran el dimecres 17 i el dimarts 23 d'aquest mes.
Fins aviat.
Enric i M.Rosa
dijous, 4 de desembre del 2014
Aigua i Torrons
No, això no és casa nostre. És casa de la Sara de Vessana, a Castelló d'Empúries, una de les pageses del nostre grup. Sota l'aigua hi han els porros, els bròquils, les cols de brussel·lès, ...Vaja tot el que té a l'hort-llac.
Al nostre hort l'aigua ha sigut més benevolent. Aquí teniu els espinacs que estaven sortint, les cols per collir al febrer i el nostre hivernacle on hi "havien" els enciams. Aquests a hores d'ara segueixen amb dos dits d'aigua i és més que possible que no sobrevisquin a l'asfixia.
Com que aquestes coses de la pluja ja passen, fa anys que plantem sempre sobre cavalló per tal que, si és el cas, les plantes quedin sobre l'aigua i les arrels tinguin una mica d'oxigen per respirar. Dins l'hivernacle l'espai és més reduir i, si es vol aprofitar bé, els cavallons són un limitant. Enguany els ha tocat llepar...
Em resisteixo a fer d'aquests monòlegs setmanals us espai de queixa contínua. Mireu de prendreu-ho com a un petit diari del nostre-vostre hort on no podem passar per alt les coses que ens passen i tenen una certa repercussió en la nostra feina i el nostre oferiment de productes. Cap queixa a compartir ... només una fotografia del moment...
En un altre ordre de coses, i com cada any, aquesta setmana us tornem a oferim els torrons de la Mamen. Els trobareu a l'apartat "pa i altres" del nostre catàleg.
IMPORTANT: Els torrons es fan per encàrrec i per tant, encara que els demaneu aquesta setmana, els tindreu disponibles el 17 de desembre per les cistelles i el dissabte 20 al mercat de Palamós. Això vol dir que penseu a fer comanda per aquella setmana o, si més no, en venir a buscar-los. Em sap greu però, per l'experiència d'altres anys, us he de dir que us els haurem de cobrar encara que no vingueu a buscar-los quan toqui.
I, per acabar, dir-vos que, també com cada any, farem vacances del 24 de desembre al 14 de gener. Per tant les darreres cistelles les servirem el dimarts 23 en comptes de dimecres i el darrer dia de mercat d'enguany serà el dia 20. L'any que ve us tornarem a servir el dissabte dia 17 i el dimecres dia 21.
Apa, fins aviat.
Enric i M.Rosa.
dijous, 27 de novembre del 2014
Pinten bastos!
De moment no ha plogut gaire, però ja fa dies que es va confirmant que aquest cap de setmana més val no sortir de casa.
Les que no ho tenen tan fàcil són les plantes de l'hort, que hauran d'aguantar els vaivens de les rauxes de vent mentre tenen els peus arrelats en el fang més sucós que puguem imaginar. Ja si passem de 50 litres per metre quadrat de pluja ho tenen magra ... i han anunciat que podem arribar als 200 ... i després tramuntana: una bona entrada pel mes de desembre. Menys mal que serà l'últim de l'any.
Avui no m'embolicaré gaire. Ahir al vespre teníem força coll avall que demà no aniria a mercat: per quedar xops com un ànec divendres collint i dissabte venent, total per vendre quatre coses (ja sabeu allò de carrers mullats, calaixos eixuts), més val fer una altra feina a aixopluc. Però avui el dia s'ha aixecat més clar i sembla que el gruix de l'aigua ens ha de caure sobretot dissabte tarda i tot diumenge. Així que marxem a collir, tot i la incertesa de quan es despertarà la llevantada.
Que no ens passi res!
Bona setmana.
Enric i M.Rosa
Les que no ho tenen tan fàcil són les plantes de l'hort, que hauran d'aguantar els vaivens de les rauxes de vent mentre tenen els peus arrelats en el fang més sucós que puguem imaginar. Ja si passem de 50 litres per metre quadrat de pluja ho tenen magra ... i han anunciat que podem arribar als 200 ... i després tramuntana: una bona entrada pel mes de desembre. Menys mal que serà l'últim de l'any.
Avui no m'embolicaré gaire. Ahir al vespre teníem força coll avall que demà no aniria a mercat: per quedar xops com un ànec divendres collint i dissabte venent, total per vendre quatre coses (ja sabeu allò de carrers mullats, calaixos eixuts), més val fer una altra feina a aixopluc. Però avui el dia s'ha aixecat més clar i sembla que el gruix de l'aigua ens ha de caure sobretot dissabte tarda i tot diumenge. Així que marxem a collir, tot i la incertesa de quan es despertarà la llevantada.
Que no ens passi res!
Bona setmana.
Enric i M.Rosa
Subscriure's a:
Missatges (Atom)