dijous, 17 d’octubre del 2024

No diguis blat...

Bon dia a tothom!!

Avui ens hem llevat amb la lleugera melodia de les gotes caient. Segons sembla, Sant Pere ens vol recordar que és ell qui té el control del pas de l'aigua.

Tot i haver costat, al Parc comencem a notar com els cultius d'hivern agraeixen aquesta subtil baixada de les temperatures. Com ja vam explicar la setmana passada, la gran influència de plagues, acompanyats dels primers ruixats de la temporada, que van caure descontroladament, han fet minvar el nombre d'algunes de les plantades que teníem llestes per les següents setmanes. La sort és que cada dia que passa podem anar oferint noves plantades i productes que ens il·lusionarà a tots de tornar a trobar després d'un any. 

Normalment, la tardor no només és sinònim de plantades o sembres, sinó també de grans collites: ja hem finalitzat la collita de blat de moro per alimentar les nostres gallines. Encara haurem d'esperar uns dies per poder-lo desgranar, aquest preuat gra, molt apreciat per les nostres "nenes", ens ajudarà a passar l'hivern, esperant així, que no es noti la baixada de posta d'ous, molt típic en aquestes dates. 

Per altra banda, d'aquí poc si afegirà la collita de la carbassa i el cacauet. La feixa destinada a aquesta cucurbitàcia tan apreciada en temps de fred fa goig només de veure-la. Ara només queda saber com ens les empescarem per emmagatzemar-les totes. El misteri de què trobarem sota les mates de cacauet, només les criatures subterrànies ho saben. 

Enguany la paraula que millor podria definir les collites de patates i de moniato és: Drama. Com recordareu, o com heu pogut veure a mercat, la collita de patates del passat estiu va ser bastant nefasta. Davant de l'imminent desastre que vam intuir setmanes abans de la collita de l'apreciat tubercle vam optar fer una bona plantada de moniato per tal de poder compensar la buidor dels nostres estómacs amb grans dosis de patata dolça. La decisió estava presa, i semblava que havíem encertat, ja que les mates lluïen un vigor desmesurat. Doncs amics, tot s'ha quedat en allò que vèiem, perquè de moniatos n'hi ha ben pocs. L'excés d'atenció o de reg en aquest cas, i una segona plantada ja bastant entrada a l'estiu, ha provocat que la planta hagi crescut únicament de forma vegetativa, d'aquí la seva esplendorosa presència. Pel que fa a les arrels, que és el lloc on hauríem de trobar els moniatos, s'han dedicat a créixer creant una xarxa que s'estén més enllà del cavalló. La feinada és tant, i la recompensa tan minsa que la millor forma de collir els pocs moniatos que hi ha és amb l'estripadora, eina que mai havíem utilitzat amb aquesta fi.

Per sort, sempre procurem donar-nos un cop de mà dins del sector. La bona gent de Llívia ja ens han baixat les seves apreciades trumfes acabades de collir, per fer passar aquest petit melodrama. Respecte al moniato, anirem servint amb comptagotes tot el que puguem treure, combinant-ho amb el que ens serveixin.   


Bona setmana,

Salut i bons aliments!
Albert i Laia

#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

dijous, 10 d’octubre del 2024

El temps, bitxos i @escabetxart

Bon dia! 

Enguany la tramuntana, les pluges i algunes plagues ens han fet la guitza. No és que la tramuntana hagi bufat excepcionalment, però ho ha fet en moments delicats per algunes plantades que han quedat malmeses, minvant la seva capacitat productiva. Ni és que hagi plogut massa, però ho va fer consecutivament quan les temperatures eren ideals per al desenvolupament dels fongs en alguns dels nostres conreus. I, per acabar, problemes amb algunes plagues. Ves a saber per què hem tingut la presència com mai de l'eruga dormilega (Agrotis sp.), que se'ns va cruspir la plantada més gran que fem de pastanagues en un tres i no res, i que encara ara va fent de les seves en les darreres sembres. Un altre individu que s'ha abonat, sobretot amb la tomatera, ha estat l'àcar del bronzejat, que ha fulminat les tomateres, incloent-hi les més joves, en poques setmanes. 

 Agrotis ipsilon  L'Agrotis

L'Àcar del bronzejat (mesura 0,1 mm)

Tot plegat ha provocat que a hores d'ara anem una mica mancats de varietat de producte. I no només de producte propi. Els efectes de les erugues i els àcars han estat bastant i molts companys estan com nosaltres. Altres anys en aquesta època teníem dificultats per encabir l'àmplia varietat de productes a les parades del mercat. Enguany no. Aquesta és la realitat al camp. Malgrat tot, la majoria de conreus d'hivern a hores d'ara estan en bon estat i creixent a bon ritme. Al llarg de l'any fem cap a 170 plantades i una trentena de sembrades. Sortosament són una petita minoria les que fallen i generalment ens donen moltíssimes més alegries que no pas frustracions.

D'altra banda us volem fer saber que podeu trobar bona part de les confitures del nostre obrador en altres punts de venda. A Gaüses (Vilopriu), al punt de venda de Pasturabosc, productors de formatges i altres derivats làctics de cabra. I a La Bisbal, a la botiga de Mas Casas, productors de làctics, carn de xai, llana i cosmètica natural, i a la Drogueria Farreny, un establiment centenari on es pot trobar gairebé de tot. I ja que parlem de l'obrador, us convidem a visitar el seu Instagram (@Escabetxart), on s'ha començat una col·lecció de publicacions en vers, aprofitant l'afició a la glosa (improvisació de versos) de la Mireia. 

Bona setmana, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

 

dijous, 3 d’octubre del 2024

Ha estat culpa de la monotonia

Bon dia a tothom !!

En l'episodi d'avui us narrarem el que ha estat el dia a dia d'aquesta setmana bastant planera procurant no fer-nos massa repetitius. Al camp aquestes coses ja acostumen a passar pocs cops, però tot i que sembli mentida, de vegades és un gust. Aquests dies han representat una estabilitat laboral molt agradable: les tasques s'organitzaven i repartien, finalitzant-les sense problemes ni incidents.
Centrant la vista en els camps, cada dia que passa els pencaires van agafant més autonomia enfront dels cultius, situació que afavorirà la millora del maneig de la finca en general. Us semblaran paraules senzilles i tendres, però alhora són mots plens d'orgull. La detenció de plagues, fongs o carències de nutrients per la gran varietat de verdures que produïm pot arribar a significar el fet de collir o simplement alimentar la fauna salvatge. L'altre punt molt important que ens va ensenyar l'Enric a primers de començar, ara ja fa tres anys, és el fet d'aprendre a organitzar-te prioritzant les feines. I amics meus, a dia d'avui és un dels pitjors trencaclosques que tenim setmanalment. Tot i això, comptar amb gent tan trempada ho fa tot més amè.   
Setmana sí, setmana no, les sembres i plantacions no pararan fins que arribem als primers dies de l'hivern, i encara que cada dia es percep una baixada de les temperatures sumada als quatre ruixats que han anat caient, no han fet pas minvà l'aparició de la mala herba. Aquestes dates són les idònies per trobar-les totes.
Dit això, ja sigui amb la moto-binadora, "el pasquali", la bici o el tràmec, no ens falta entreteniment.

A hores d'ara, les parades de mercat o botiga estan patint aquella paulatina buidor, fins que arribi el producte d'hivern. Ara tampoc malentengueu les nostres paraules, podreu omplir els vostres cistells sense cap problema, però haurem d'anar acostumant el paladar als gustos de les estacions més fredes. Pel que fa als amants de la bleda, només us demanem un parell de setmanes de paciència per començar a trobar caixes farcides d'aquesta fulla, esperant que aviat també s'uneixi la ruca i l'espinac. Canviant una mica el tema, heu fet un tast de les quatre varietats de carbassa que oferim a mercats?

Bona setmana, salut i bons aliments!

Albert i Laia
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga