dijous, 12 de setembre del 2024

Capelles i capelletes

 Bon dia!

La major part del món identifica com a "orgànics" els productes que al nostre entorn sovint anomenem "ecològics". Als països francòfons el terme més abastament utilitzat és "biològic" o directament "bio". Altres idiomes utilitzen arrels similars per identificar els productes alimentaris obtinguts sense l'ús d'adobs ni pesticides de síntesi química (una definició molt genèrica però que diria que ja ens serveix per saber de què estem parlant).

Dins d'aquest termes diguem-ne genèrics, hi podem trobar diferents "escoles". Potser les més conegudes han estat la Biodinàmica (que es caracteritza per l'ús de diverses preparacions que s'incorporen als adobs o s'escampen als camps, i per la importància del calendari astronòmic) i la Permacultura (basada ens uns principis d'optimització dels recursos i una visió holística). Al llarg dels anys s'hi han afegit més capelletes. No farem aquí cap mena de llistat sobre el tema. Simplement penseu si heu sentit alguna vegada altres paraules que facin referència a un sistema productiu agrari respectuós amb la natura. Probablement us en vindrà al cap més d'una. Els defensors de cadascuna d'aquestes capelletes es vanaglorien argumentant que el seu mètode és millor que els altres en algun o altre sentit. Malauradament les conseqüències d'aquest egocentrisme de grup ha estat l'augment de la confusió entre les persones que no coneixen el tema en prou profunditat. 

En aquest sentit l'administració està maldant per introduir el terme PAS (acrònim de producció agrària sostenible). Un calaix de sastre que permetrà identificar un sistema productiu com a "sostenible", tot i que els productors inscrits utilitzin productes que poden tenir conseqüències negatives sobre el medi. Altres entitats també estan seguint les mateixes passes per a diferenciar els productes obtinguts segons les seves premisses. La confusió està servida.

Nosaltres pensem que cada finca té el seu propi sistema de producció. Els dogmes limiten. El que cal és optimitzar tots els recursos a l'abast de cadascú per a aconseguir produir de forma perdurable en el temps amb una visió ecològica, econòmica, local i socialment equitativa. Per aconseguir-ho s'ha d'aplicar en cada moment el millor mètode a l'abast. Encasellar-se és perdre el Nord.

Bona setmana, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

dijous, 5 de setembre del 2024

Tot s'acaba, tot torna

Bon dia a tothom!

Per qui no se n'hagi adonat, l'estiu ha finalitzat. Si més no, l'horari d'estiu a la botiga del Parc. Hem tornat a obrir únicament els dimecres de 16:00h a 19:00h i és la primera vegada que tothom ha respectat tant l'hora d'entrada com la de cloenda. Dit això, un petit aplaudiment a tots els despistats que vàreu fer memòria.

Per altra banda, tots aquells a qui l'esbojarrat ritme de l'estiu no li ha permès parar ni un moment per casa, amb el consegüent efecte de trobar el rebost buit, no us preocupeu perquè tenim la solució. Ja fa unes setmanes que oferim caixes de tomàquet bombeta i de ceba seca blanca a un preu immillorable. Nosaltres no volem posar la mel als llavis a ningú, però imagineu-vos quins pots de salsa o sofregit podríeu arribar a elaborar... Així doncs, arremangueu-vos bé les mànigues i lligueu ben fort els davantals, que l'hivern és molt llarg i tots sabem de bon grat que amb menjars casolans passa molt millor.
A la finca ja ha començat la temporada de l'escalivada: pebrot verd o vermell, ceba o albergínia. Sí que és veritat que el forn de casa no s'engega fins ben entrada a la tardor però afortunadament tenim la sort de poder escalivar-ho tot a la brasa, i ja se sap que un cop tens el foc encès no costa massa fer-hi quatre cosetes més que agafaran aquell regust de fumat que tant ens agrada. Pels més "yanquis" o per als més posats en aquests terrenys, no hi ha cosa més bona que una panotxa del nostre panís ben tendre, bronzejat a la graella. Com deia l'avi Domingo (un gran food lover): "bocatto di cardinale".

Durant tot l'estiu, tots plegats hem estat preuant per la mongeta tendra. Des de fa ja uns quants estius on les temperatures han estat elevades en certs moments, la quantitat recol·lectada cada dia era més baixa. Des de finals de juny fins a gairebé tot l'agost la producció d'aquest ha estat minsa. Això ens fa pensar que l'haurem de deixar de considerar un cultiu estiuenc, per considerar-lo d'entre temps. Dit això, i veient que fa una mica més de fresqueta a les nits, podem anunciar que tornarem a gaudir de mongeta tendra a tots els nostres punts de venda.

Directament de la Garrotxa ens ha tornat a arribar un bon reguitzell de pots de mel per a tots els gustos i de totes les mides de la nostra ben estimada Isabel, de La Calma. No hi haurà cap problema per començar a treure la pols de les tasses i teteres per a quan vulgueu recuperar-vos de les baixes temperatures amb infusions o tes amb un toc de mel.

Fins aquí per avui, ens veiem a mercat!

Albert i Laia
Salut i bons aliments!

#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga