divendres, 15 de març del 2024

Pomeres i curs de calç

 Bon dia!

Començarem amb xerrameca sobre les nostres pomeres, però el que és més destacable del que us volem explicar avui és el tema de la calç, que tocarem a continuació.

Les pomeres, doncs. Després d'unes setmanes d'intensa dedicació, finalment hem acabat de podar les nostres pomeres. Enguany ja tenen 11 anys. La veritat és que, fins ara, no hem estat capaços de treure'n el rendiment que esperàvem. De les dues varietats que tenim, n'hi ha una, l'Opal, que poques vegades fa pomes. Generalment floreix uns dies abans que la Dalinsweet, que és l'altra mena, i segurament per això moltes de les seves flors no arriben a quallar. Les flors de les pomeres són hermafrodites, contenen tant la part femenina com la masculina, el pistil i els estams, però per ser fecundades necessiten que els arribi pol·len d'una altra varietat amb la qual siguin compatibles. Sense aquesta fecundació, la flor cau i per tant no arriba a donar fruit. Aquestes dues varietats són una raresa a l'Empordà. Sobretot la vermella, la Dalinsweet. Aquests arbres estaven destinats a una plantació de muntanya que no es va arribar a fer. Sembla ser que en condicions més fredes les dues varietats floreixen pràcticament alhora. Però realment cap tècnic ens ha sabut confirmar que sigui aquesta la raó per la qual la nostra poma groga, l'Opal, produeixi tan poc. De fet, fa uns anys vam plantar unes quantes pomeres pol·linitzadores, Malus floribunda, que tenen la peculiaritat de tenir una floració molt intensa i dilatada en el temps, per tal de millorar el quallat de les flors, però el resultat ha estat molt limitat. A banda d'això, des del principi hem tingut problemes per controlar la carpocapsa, el típic cuc de la poma. I darrerament també n'hem tingut per limitar l'efecte de la mosca de la fruita. Per controlar ambdues plagues, la millor opció és l'ús de la confusió sexual. Aquesta tècnica es basa en el fet que quan la femella d'aquests insectes està en fase reproductiva, desprèn feromones que faciliten que el mascle la trobi i puguin aparellar-se. La difusió massiva d'aquesta feromona a l'ambient provoca que els mascles no siguin capaços de detectar on es troben les femelles i per tant no puguin reproduir-se. La limitació d'aquesta tècnica és que per a que sigui realment útil cal que el camp de pomeres tingui una superfície mínima d'una hectàrea. En el nostre cas són uns 3.000 m2. És a dir, menys de la tercera part. En aquestes circumstàncies només ens queda l'ús de trampes i els tractaments. Cal un seguiment exhaustiu de les trampes, que no sempre funcionen, per a poder detectar el moment en el qual un tractament serà útil per controlar la plaga.  Combinant tot plegat amb el fet que durant l'estiu tenim trenta conreus més per mantenir, el resultat és que la nostra producció de poma és minsa i poc agraciada. És per això que els darrers anys l'hem dedicada quasi íntegrament fer-ne suc.

I ara, la calç.

Novetat! 

D'aquí a unes setmanes, acollirem un curs de bioconstrucció a la nostra finca. De la mà dels nostres estimats companys de l'Escola Origens, tindrem el goig d'acollir el Curs de revestiments naturals amb calç

La calç és un material natural abundant al nostre territori i alhora extraordinari. S'usa en un gran ventall de camps, des de l'agricultura a la indústria agroalimentària. Malauradament el seu ús a la construcció va baixar en picat amb la introducció, per part de la indústria, del ciment pòrtland. Però la calç supera en molts aspectes i de lluny el pòrtland. La seva producció requereix menys energia, prové directament de la natura i no necessita additius. Aplicat en obra, és més transpirable, cosa que fa que les construccions fetes amb calç siguin més saludables. 

L'ús de la calç en construcció és molt ampli, en les seves diferents formes: calç aèria, hidràulica i hidròxid càlcic, així com la diversitat de tècniques per aplicar-la. Durant el curs aprendrem a diferenciar els tipus de calç que hi ha i els seus usos, i practicarem diferents tipus de revestiments com ara estucs i esgrafiats. Si en voleu saber més, cliqueu aquí. Conèixer la calç i les seves aplicacions ens atorga la capacitat de fer coses que ni ens imaginem. Si la idea us engresca, apunteu-vos-hi! Nosaltres us ho recomanem vivament. Aquí teniu l'enllaç per fer-ho.

Bona setmana, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada