dijous, 23 de juliol del 2020
Les crucíferes i l'"eggplant"
Bon dia!
El camp ja es prepara per omplir les taules de la tardor tot i estar immers en la voràgine de ple estiu. Com ja sabeu, a les hortes sempre hem d'anar, com a mínim, dos o tres mesos per endavant. Avui ja ens arriba planter de cols, bròquils i bròcolis. Serà la primera de vàries de les plantades de crucíferes que farem enguany. La peculiaritat que tindrà aquesta temporada és que de bròquils en tindrem de tots colors: blanc, verds, ataronjats i liles. Generalment només en fèiem de verd. És una prova. Si us agraden, en continuarem fent els propers anys.
Totes aquests plantes pertanyen a la família botànica de les crucíferes (bé, li van canviar el nom i ara les anomenen brassicàcies, però m'agrada més el nom d'abans, que encara està admès). Es diuen així perquè les seves flors tenen 4 pètals, 4 sèpals i 4 estams allargassats (amb 2 més de més menuts) que estan disposats en forma de creu. A aquesta família pertanyen també el nap, la ruca, el ravenet i la mostassa, a més de moltes plantes silvestres que voregen els camps de conreu com ara la ravenissa, les bosses de pastor o els caps blancs. Vaja, que és una família prou estesa. Si feu un tomb pels horts, veureu pels marges un munt de flors blanques que molt probablement seran ravenisses.
Aquesta setmana ja hem començat a collir albergínia blanca. En anglès americà i australià anomenen l'albergínia "eggplant". Quan veus una albergínia blanca et queda ben clar per què:
És una albergínia de carn més fina que la resta d'albergínies. La planta és molt rústica. A l'hora de collir cal anar amb tisores de podar i preferiblement amb guants ja que a la base del fruit hi surten unes punxes contundents. Si en demaneu, tot i que després de la collita aquestes punxes van perdent part de la seva turgència, aneu amb cura a l'hora de manipular-les.
A més de l'albergínia, també comencem a collir tomata bombeta. Aquesta tomata té menys aigua que les altres varietats i molta polpa, per la qual cosa és ideal per fer salses, sofregits i conserves, tot i que hi ha qui també la gaudeix a les amanides.
D'altra banda aquesta setmana és possible que us haguem servit algun enciam amb el cor amb males condicions. Som conscients que al camp en tenim. Quan en collim procurem descartar-los, però de vegades es fa difícil de veure-ho sense malmetre'ls. Hi ha dos possibles factors que han provocat que alguns enciams estiguin així. D'una banda un cuc que, durant aquesta època de l'any, neix i creix al seu interior. D'altra banda, la intensa calor d'aquests dies pot induir, a l'interior de l'enciam, a que l'aigua que s'hi acumula després del reg s'escalfi i provoqui danys als teixits. En ambdós casos pot iniciar-se un podriment del cor. Sigui com sigui, us agrairem que ens ho comuniqueu i us l'abonarem.
I ja per acabar, dir-vos que aquest diumenge, durant tot el dia, en Carlus Trijueque farà el taller de cistelleria "Teixim vim", aquí a casa. Hi tenim 7 persones apuntades, però fins a 10 encara acceptem inscripcions, així que si us interessa, contacteu-nos de seguida (per telèfon, al número de la Mireia, el 667985872).
Salut i bons aliments!
Enric
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada