dijous, 19 de novembre del 2015

Si no fóra pel plàstic ...

Avui va de tècniques de cultiu ... que hi farem!

Sí, tenim hivernacles. Tot i que enguany, si més no fins ara, no han sigut tan necessaris com ho són habitualment.

El plàstic ens permet, per exemple, començar a collir tomates ben bé un mes abans, tenir enciams i bledes a l'hivern, poder conrear cultius que són molt sensibles al vent com ara els pèsols, els canonges o la rúcula... I fins i tot ens facilita l'ús de tècniques que són complicades d'aplicar a l'exterior, degut sobretot a la força de la tramuntana, com la utilització de malles per entutorar o de plàstic per a cobrir el sòl.

Ja fa uns anys ens plantejàvem ampliar la superfície d'hivernacles per tal de poder cobrir totes les nostres necessitats de producte, sobretot durant l'hivern. En aquells moments, i encara ara, disposàvem d'uns 1000 metres quadrats coberts amb plàstic i se'ns quedaven molt curts. Gràcies als pagesos de la Catalunya Nord, en una visita que els vam fer, vam descobrir les meravelles del plàstic microperforat.

No sembla molt ecològicament correcte parlar de l'ús del plàstic en agricultura eco. Durant molts anys ens hi vam resistir. Però aquell cop estàvem davant d'una aplicació que ens va convèncer immediatament. La raó principal: podíem triplicar la densitat de plantes dins els hivernacle! Això implicava que no necessitàvem invertir amb més ferro ni amb més plàstic d'alta qualitat. La valoració final, tant tècnica com ecològicament, ens va empènyer sense dubtar a copiar el que havíem vist.

Aquí teniu una mostra de com es veuen a hores d'ara els conreus dins els nostres hivernacles (enciams, cabdells i bledes):



 




I, a més, amb aquesta tècnica estalviem aigua i feina. Que més podem demanar?

Que tingueu molt bona setmana!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada