La paraula mercat té diferents accepcions. Parlarem del mercat com un lloc de trobada on hi ha un intercanvi de productes. En volem parlar perquè per nosaltres és la manera més lògica, sostenible i directa que tant el pagès com l'artesà tenen per fer arribar els seus productes a qui els necessita.
El mercats tenen una llarguíssima trajectòria, tant a nivell global com a casa nostra. Els orígens es remunten a l'inici de l'especialització del treball i el final d'una economia purament de subsistència. A tocar d'Albons tenim un bon exemple de la importància dels mercats: Empúries. El nom de l'antiga colònia provés del grec antic Ἐμπόριον, Empórion 'mercat'. Va ser a l'edat mitjana, però, quan van tenir una forta embranzida i, malgrat que han passat per diversos moments, molts mercats s'han mantingut fins a dia d'avui. Al principi, en absència de botigues i mitjans de transport ràpid, els productes que s'hi podien trobar eren produïts o fets per la gent dels voltants, però també hi havia comerciants, tot i que menys nombrosos, que portaven coses més exòtiques com ara espècies o joies, que venien de llocs més llunyans.
Primer l'aparició de les botigues, tant d'alimentació com de productes manufacturats i, sobretot, en les darreres dècades la implantació dels supermercats, ha propiciat un declivi important dels mercats locals. Aquest fet, afegit a la davallada meteòrica de pagesos i artesans i, segurament, a altres aspectes socials que s'escapen d'aquesta reflexió, ha provocat que els mercats s'hagin convertit en una mena de hipermercats a l'aire lliure i hagin quedat despullats, a la pràctica, de les seves principals finalitats originals: fer arribar els productes elaborats per la gent del voltant als seus conciutadans. En aquests hipermercats podem trobar-hi de tot, produït no importa on, i venut per persones que generalment no saben de qui ni d'on ve el que venen.
La falta de complicitat de molts ajuntaments ha afegit el seu important granet d'arena a aquest desdibuixament dels mercats. Pagesos i artesans locals tenim dificultats per accedir als mercats dels nostres pobles. Per una banda no tenim cap mena de prioritat per aconseguir el dret de venda al mercat i hem de competir amb els revenedors per poder obtenir una plaça. D'altra, sovint ha calgut pagar una quantitat desorbitada per aconseguir el traspàs d'una parada. Entès com a traspàs el dret de parar en un espai concret, sense res més. A tall d'exemple, nosaltres vam haver de pagar 10.000 € de traspàs per la parada de Torroella de Montgrí, a banda de taxes que ens va cobrar l'ajuntament. Aquestes dificultats han fet defallir alguns companys pagesos que han hagut de renunciar a vendre al lloc que de forma natural els pertocaria.
Enguany nosaltres hem sol·licitat un espai de venda al mercat de l'Estartit. Malauradament, malgrat ser un mercat on, per la informació de què disposem, actualment no hi ha cap productor local ni cap parada amb productes ecològics, la resposta de la persona responsable del tema ha estat que no hi ha cap espai vacant ni cap intenció d'ampliar el nombre de parades. Si feu una visita al mercat veureu que el que manca en realitat és voluntat i complicitat amb la gent del territori.
Bona setmana, salut i bons aliments.Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada