dijous, 11 de març del 2021

Avellanes i biofilm?

Dissabte passat vaig anar a buscar unes bobines de biofilm al Vallès. El biofilm és un material fet amb midó de blat de moro o patata, que utilitzem per cobrir el sòl i evitar que germinin adventícies (també anomenades males herbes) enmig dels conreus. En estalvia moltíssima feina, tot i que igualment sempre hem de passar algun cop a treure plantes que acaben aprofitant algun foradiu o que surten entre les tirades del film. A més, l'ús del biofilm fa estalviar aigua de reg perquè limita l'evaporació i evita la compactació del sòl deguda als impactes de la pluja, afavorint el manteniment de la seva estructura. Vaja, que ens funciona molt bé per alguns dels conreus que fem.

En aquesta escapada al Vallès, i en el mateix punt de recollida, vaig tenir la sort de coincidir amb en Pep de Can Burguès. En Pep pertany a una família productora d'avellana ecològica a Santa Eulàlia de Ronçana. El fet és que érem a poc menys de 5 quilòmetres de casa seva i vaig aprofitar per visitar el sorprenent espai que ocupa, entre pisos i carreteres, la plantació d'avellaners que envolta el Mas de Can Burguès. Un indret tant extraordinari, pel lloc on és, que els permet oferir encantadors allotjaments de Turisme Rural a pocs centenars de metres del Vallès més conegut, el maltractat per l'asfalt i el ciment. Un fragment viu de com devia ser, a primers del segle passat, el Vallès que Josep Carner va immortalitzar al seu "rim" Com el Vallès no hi ha res de Bella terra, bella gent, del 1918, i Pere Quart va popularitzar a les seves Corrandes d'Exili.

Tot plegat per dir-vos que a partir d'ara tindrem avellanes de Can Burguès, d'avellaners plantats per l'avi d'en Pep i per ell mateix. Si voleu saber-ne més, podeu visitar el seu web https://www.canburgues.cat/

Canviant de tema, alguns conreus d'hivern es van espigant i deixarem d'oferir-vos-els. Ja va passar la setmana passada amb els naps i aquesta setmana amb els bròcolis i les cols de Brussel·les. A més hi ha coses que se'ns acaben, com ara els porros. Aviat, però, ja podrem començar a collir pèsols i, si tot va bé, també maduixes.

Per acabar, comentar-vos que aquesta setmana ja hem plantat les primeres tomateres, tot i que fins a finals de maig o primers de juny no collirem les primeres tomates. Així funciona això de l'horta.

Salut i bons aliments!

Enric

Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada